Зброя для палива. Угорщина висунула ультиматум Україні через зрив транзиту нафти

Будапешт заблокує виділення Україні 6,5 млрд євро на озброєння, надані Фондом миру ЄС.

Угорщина заблокує програму фінансування військової допомоги Україні на 6,5 млрд євро в рамках Європейського фонду миру. Це відбуватиметься до тих пір, поки Україна не відновить постачання російської нафти до Угорщини, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв’ю ATV Hírado.

Він зазначив, що в угоді про асоціацію між Євросоюзом та Україною чітко зазначено, що Україна не може повністю або частково переривати транзит енергоносіїв через свою територію до країн ЄС. Сійярто вважає, що Єврокомісії буде важко підтримати Україну в цьому питанні, але однією скаргою до ЄС Угорщина все одно не обмежиться.

«Я чітко дав зрозуміти, що поки це питання не буде вирішено Україною, всі повинні забути про виплату 6,5 млрд євро компенсації за постачання зброї з Європейської миротворчої програми. «Україна загрожує безпеці нашого енергопостачання? Ситуація кришталево ясна, і Єврокомісія дійсно повинна чинити тиск на Україну, щоб знову дозволити постачання нафти Лукойл через Україну», – сказав угорський дипломат.

Україна припинила транзит нафти з Росії до Угорщини. що відомо
Як писав УНІАН, минулого тижня в Угорщині поскаржилися, що Україна припинила транзит російської нафти компанії «Лукойл». Усе тому, що ця компанія перебуває під санкціями в Україні. Міністерство закордонних справ Угорщини стверджує, що дії України ставлять країну під загрозу енергетичної кризи.

Подібні скарги озвучив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Його країна теж досі залежить від нафти держави-агресора.

Пізніше в Будапешті заявили, що звертатимуться до ЄС за арбітражем, а якщо він не спрацює, то подадуть до суду на Україну.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *