Разом із винищувачами F-16 Україна отримає найпотужніші ракети – ЗМІ.

F-16 є платформою для численних сучасних керованих ракет, які можуть використовувати пілоти для ударів по російським цілям.

Після більш як року підготовки українських льотчиків до України прибули перші F-16. Це дає Києву абсолютно нові можливості у війні проти Росіїпише швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung.

Американські інформаційні агенції Bloomberg та Associated Press повідомили 31 липня, що Україна отримала перші винищувачі F-16 від країн НАТО. Дві медіакомпанії покладалися на поінформовані кола. Повідомляється, що перші F-16 були помічені у небі над Західною Україною.

Очікується, що F-16 відіграє важливу роль у захисті повітряного простору України. Як доповнення до наземної ППО вони можуть збивати атакуючі російські крилаті ракети та безпілотники. Експерт українських ВПС Анатолій Храпчинський також очікує, що можна буде скоротити використання російських плануючих бомб, що вселяють страх. Ці бомби вагою кілька сотень кілограмів скидаються літаками супротивника в повітряному просторі Росії і можуть планувати на відстань до 70 кілометрів через український кордон. У майбутньому російські бомбардувальники ризикують опинитися в зоні досяжності українських ракет “повітря – повітря” F-16.

За словами Головкому ВПС України Сергія Голубцова, здобути перевагу в повітрі на окремих ділянках фронту можна буде за допомогою трьох-чотирьох ескадрилій по 16 винищувачів у кожній. Генерал також нещодавно оголосив, що всі поставлені F-16 будуть оснащені покращеним радаром.

Яким озброєнням буде оснащено українські F-16

Зрештою F-16 – це лише літаюча платформа для різних керованих ракет, які можна запускати з цього літака, тому тип і кількість озброєння мають вирішальне значення для перетворення F-16 в потужний бойовий інструмент.

Україна і західні союзники поки що коментують це, і, проте, можна зробити розумні припущення про озброєння, що поставляється з F-16:

 ракети класу “повітря – повітря” AIM-120 AMRAAM та AIM-9X для боротьби з літаками та вертольотами – це дві найбільш поширені керовані ракети на озброєнні західних ВПС. За даними Wall Street Journal, постачання вже погоджено. Завдяки активному радару дальність дії якого досягає 180 км, AIM-120 знаходить мету без використання власного радара F-16 під час атаки, тому відразу після пуску ракети пілот може розвернутися та вийти з небезпечної зони;

– ракети класу “повітря – земля” AGM-88 Harm для боротьби з системами радіолокації. Шукач цієї керованої ракети орієнтується на електромагнітні хвилі радарів противника і, таким чином, знаходить свою мету. США вже поставили Україні кілька ракет Harm, які було розгорнуто на радянських МіГ-29. F-16 значно підвищить їхню ефективність;

– Керовані ракети Harpoon для бойових кораблів. За підтримки США, Данія вже поставила керовану зброю наземного базування цього типу з дальністю дії 120 км у 2022 році. За наявними даними, за їх допомогою було потоплено як мінімум один російський військовий корабель. Має сенс озброїти Україну та версію для винищувачів F-16;

– Високоточні плануючі бомби для боротьби з наземними цілями. Україна вже отримувала високоточні бомби з GPS-наведенням, включаючи так звані бомби малого діаметра та боєприпаси спільної прямої поразки. Їх можна ефективніше використовувати з літаками F-16;

– крилаті ракети для ударів углиб території Росії. Україна вже використовує керовані ракети Storm Shadow/Scalp із передбачуваною дальністю 500 км. F-16 може бути адаптований для таких крилатих ракет. Натяки одного українського генерала також підігрівають спекуляції, що США можуть поставити крилаті ракети AGM-158 JASSM. Це дуже потужна зброя з дальністю польоту кілька сотень кілометрів.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *