Я люблю сало. І завжди кохала.
І скільки б часу дієтологи всього світу не витрачали на те, щоб переконати мене в шкоді цього продукту — моє кохання сильніше.
А якщо зважити на той факт, що фахівці практично повністю реабілітували свиняче сало в очах споживача, тепер його можна їсти зі спокійною совістю.
фото джерело kleo.ru
Я знаю, що зі мною погодиться багато хто, тому вирішила сьогодні висвітлити тему користі сала: що дає нам його вживання, скільки цінних речовин ми отримуємо, не виключаючи його з раціону.
Головне, пам’ятаємо, що інформація має ознайомлювальний характер. З усіх питань здоров’я потрібна консультація фахівця. Є протипоказання!
Що нам дасть вживання сала?
стійке почуття насичення,
енергію,
насичені жирні кислоти — беру участь у роботі імунітету,
ненасичені жирні кислоти.
вітаміни А, групи В, Е, Д,
в салі міститься унікальний баланс між Омега-6 та Омега-3 жирними кислотами,
міститься арахідонова кислота, необхідна для клітинних мембран,
свинячий жир легко засвоюється в організмі,
жир підтримує зростання клітин,
є необхідним компонентом для засвоєння жиророзчинних вітамінів,
насичує селеном у легкозасвоюваній формі,
допомагає виводити канцерогени та токсини з організму.
фото джерело postila.ru
Ще однією важливою умовою правильно працюючих органів ШКТ, зокрема печінки та жовчного міхура, необхідно вживати жири. Тільки за умови наявності жирів у раціоні жовч надходитиме в кишечник, перешкоджаючи тим самим її застої.
Так що помилково вважати, що знежирена дієта — це справжнє благо. Жири мають становити приблизно 30% раціону.
Так само якщо не вироблятиметься достатня кількість жовчі, відбуватиметься зростання холестерину. Тієї самої, шкідливої, яка відкладається на стінках судин, і згодом утворює холестеринові бляшки.
Головною умовою, що визначає користь свинячого сала, — це дотримання допустимої кількості. Фахівці рекомендують включати сало не більше ніж 2 рази на тиждень, а порція може становити не більше 10-20 грам. Так, цього мало, з погляду «наїстися від пуза», але це чудова можливість не відмовлятися від улюбленого продукту, отримувати всю користь від нього та уникати негативного впливу на організм.
Для того, щоб отримати максимум користі, бутерброд із салом варто робити на основі цільнозернового хліба. Клітковина посприяє зниженню навантаження на підшлункову залозу та жовчний міхур.
Як вибрати те саме, корисне, сало?
- Звернути увагу на наявність прожилок м’яса, вони там мають бути.
- Вибираємо сало солоне або свіже і самі солимо вдома. Від сала у великій кількості спецій, маринованого чи копченого користь ми не отримаємо.
Робимо висновки, що сало цілком корисний продукт, потрібний нам для поповнення запасів вітамінів і жирів в організмі.
До речі, свиняче сало займає друге місце, після оливкової олії та перед вершковим, у насиченні організму мононенасиченими жирними кислотами.
Після 20 років вивчення впливу сала на організм людини британські дослідники зробили свій висновок — свиняче сало корисніше за оливкову олію. Так що не варто нехтувати продуктом, який їли наші предки і який тепер пропонують нам фахівці в галузі харчування та здорового способу життя, а також кардіологи та гастроентерологи.
Будьте здорові!