«Росія такого не чекає»– стало відомо, як Україна відповість на ракетний удар супротивника

Віце-прем’єр-міністр з інновацій України Михайло Федоров в інтерв’ю Associated Press розкрив подробиці про нову українську зброю. Все це на тлі інформації щодо підготовки України відповіді на російські атаки останніх днів.

Наразі українські військові отримали можливість завдати удару по Росії в тому місці, де вона цього не чекає. Йдеться про ракетну дрону “Паляниця”.

“Я думаю, це змінить ситуацію, тому що ми зможемо завдати удару там, де Росія сьогодні цього не чекає”, – сказав він.

Нова зброя була довгостроковою метою України. Один із фахівців, які брали участь у проекті ракети великої дальності, сказав, що це “цілком нова розробка, з нуля”, яка почалася близько 18 місяців тому.

“Це не розширення старого радянського проекту”, – сказав фахівець, виступаючи на умовах анонімності, щоб зберегти таємність проекту. Ракета має твердопаливний прискорювач, який її розганяє, а потім включає реактивний двигун, сказав фахівець.

Наступним кроком стане розширення його виробництва.

Федоров відмовився повідомити подробиці про дальність та поточні поставки, пославшись на міркування безпеки, але зауважив, що бере участь у проектах зі створення вітчизняних ракет з кінця 2022 року.

Поля битв України стали смертельною випробувальною лабораторією для нової зброї та нових адаптацій старої, зазначає Associated Press. Як українські, так і російські війська оснастили готове обладнання вибухівкою та інфрачервоними камерами військового зразка; Росія модернізувала некеровані бомби радянських часів за допомогою GPS-навігації; а підводні безпілотники України паралізували російський Чорноморський флот

Анонімне джерело та Федоров заявили, що кожна українська ракета-дрон коштує менше 1 мільйона доларів і військові звертаються до приватного сектору, щоби ще більше знизити виробничі витрати.

“Приватний ринок генерує рішення неймовірно швидко”, – сказав міністр.

За словами Федорова, з цього року основними постачальниками безпілотників для української армії стали приватні компанії, у тому числі ті, які зараз завдають ударів по території Росії, та підводні, які неодноразово завдавали ударів російському Чорноморському флоту.

“В Україні будуть доступні всі типи ракет, — сказав він. — Якщо ми матимемо власну зброю, подібну до цього, ми відчуємо себе більш незалежними та впевненими”.

Федоров додав, що, на його думку, величезні розміри Росії можуть бути її вразливістю.

“Неможливо зробити достатньо систем ППО для захисту такої великої території, – сказав він. – Для нас це відкриває можливість діяти глибоко в тилу противника”.

Сполучені Штати та інші західні союзники надають Україні далекобійну зброю, але не дозволяють їй запускати її вглиб Росії через страх ескалації війни. Україна може націлюватися на прикордонні регіони, але хоче піти глибше, щоби атакувати військову інфраструктуру Росії.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський показав новітню військову розробку і розповів бойове застосування далекобійної ракети-дроні “Паляниця”.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *